Aandacht aan je lichaam geven: Oefening

Aandacht aan je lichaam geven: Oefening

4 min. leestijd

Louis

Louis Zantema

21 April 2020

Louis is GZ-Psycholoog met een grote passie voor gaming. Een speltraining die therapie biedt is het meest waardevolle wat je dan kunt ontwikkelen: juist voor pijnklachten, die zich op het interessante snijvlak van lichaam en geest bevinden. Zijn streven is zichzelf als therapeut overbodig te maken.

‘Papa, wij hebben ruzie’ - zegt mijn zoontje van 2 jaar oud. Ik heb hem net streng toegesproken. ‘Wat doe je dan, als je ruzie hebt?’ - vraag ik aan hem. Serieus kijkend antwoordt hij: ‘goed luisteren’. 

Ik ben verbaasd. Dat is het beste advies dat ik in tijden gehoord heb, en dat van een peuter. 

Ruzie met je lichaam

En eigenlijk geldt het niet alleen voor ruzie met anderen, maar ook ruzie met jezelf. Ruzie van binnen, om zo maar te zeggen. Zo bekeken, is pijn ruzie van binnen. Ruzie tussen jezelf en het alarmsysteem. Je brein vindt het steeds maar nodig om pijn te maken, terwijl jij daar niet op zit te wachten. 

Maar misschien heeft dat alarmsysteem iets te zeggen? Is je brein steeds overstuur met een goede reden? Het zou kunnen. Het kan in ieder geval geen kwaad om naar je lichaam ‘te luisteren’, aandacht te geven aan de pijn. 

aandacht lichaam

Goed luisteren naar je lichaam

Aandacht geven aan je pijn en lichaam, daar mee oefenen, staat deze week centraal. De oefening die daar deze week bij hoort, is een bodyscan. De bodyscan is een oefening uit de mindfulness, waarbij je stap voor stap je lichaam echt voelt. Een goede oefening om de ruzie met je alarmsysteem langzaam op te lossen.

 

 

Deel dit artikel