Wat is Chronische Pijn?

Wat is Chronische Pijn?

9 min. leestijd

Louis

Louis Zantema

5 januari 2020

Louis is GZ-Psycholoog met een grote passie voor gaming. Een speltraining die therapie biedt is het meest waardevolle wat je dan kunt ontwikkelen: juist voor pijnklachten, die zich op het interessante snijvlak van lichaam en geest bevinden. Zijn streven is zichzelf als therapeut overbodig te maken.

Wat is Chronische Pijn? Chronische pijn is pijn die langer duurt dan je verwacht. Ook is het pijn waar je vaak meer last van hebt dan je verwacht. In de meeste gevallen rekenen we pijn als chronisch als het langer dan drie maanden duurt. Vaak heeft de pijn (veel) negatieve invloed op je werk, sociale leven en/of thuissituatie. 

Wat is Chronische Pijn? De invloed van Chronische Pijn

Het is bijzonder vervelend om langere tijd last van pijn te hebben. Vaak zien we dan ook dat pijn niet alleen iets lichamelijks is. Ook emotioneel heeft het veel invloed, op de volgende gebieden:

Pijn en gevoel

Pijn kan ervoor zorgen dat je slechter in je vel zit. Helaas hebben veel mensen met pijnklachten na verloop van tijd ook last van angst of depressieve klachten. Andersom is het ook zo dat angst en depressie de gevoelde pijn kunnen verhogen. Een goede stemming is erg belangrijk om grip te houden op pijn.

Pijn en gedrag

Over het algemeen zijn twee patronen veel voorkomend als we (lange tijd) pijn hebben. We doen te veel en gaan over ons grenzen, of we doen te weinig en zijn daardoor niet actief genoeg. Soms is het een mix, waarin we afwisselend te actief en te passief zijn. Het is ontzettend belangrijk hier een balans in te vinden. Dus gematigd actief zijn bij pijn, en op andere momenten niet te extreem inspannen.

Pijn en aandacht

Hoe meer aandacht voor pijn, hoe sterker de pijn voelt. De aandacht bewust weg richten van de pijn zorgt ervoor dat de pijn minder plek krijgt.

wat is chronische pijn uitgelegd

Pijn en gedachten

Pijn kan er voor zorgen dat je hoofd gevuld wordt met negatieve gedachten. Naast je vraag 'Wat is Chronische Pijn?' kunnen gedachten als: ‘Misschien gaat het nooit meer over’, of ‘niemand kan mij helpen’ komen veel voor. Deze gedachten zorgen vervolgens weer dat je je slechter kunt voelen en invloed hebben op jouw pijn.

Wat kan ik er zelf aan doen?

Het goede nieuws is: gelukkig is aan al deze zaken iets te doen. Pijn ontstaat in de hersenen en de hersenen zijn te trainen om op een andere manier met pijn om te gaan! Op deze blog vind je tal van oefeningen en tips, maar je kunt ook een kijkje nemen bij onze Virtual Reality training Reducept voor Chronische Pijnklachten. Ik hoop dat je met deze blog een goed antwoord op je vraag: ‘Wat is Chronische Pijn?’ hebt gekregen. Als je zelf pijnklachten hebt, hoop ik dat we jou hier verder kunnen helpen.

Probeer Reducept gratis uit!

12 december aanstaande geven we een gratis lezing over chronische pijn en een demonstratie over Reducept (inclusief gratis mobiele VR set en een demo voor thuis).

Waar: Blokhuispoort (Leeuwarden)
Wanneer: donderdag 12 december van 14.00 tot 16.00 uur

Wil je hierbij zijn? Meld je aan door een mail te sturen naar info@reducept.com.

 

 

 

Deel dit artikel